Prezentace Globálního návrhu architektury centrálního registru REUIPNový informační systém inspekce práce

Vybudování inovovaného infor- mačního systému, který zjednoduší, zefektivní a v konečném důsledku i zlevní procesy spojené s agendou orgánů inspekce práce, představuje hlavní cíl projektu „Vytvoření centrálního registru elektronizace úkonů inspekce práce“, který je realizován Státním úřadem inspekce práce (dále „SÚIP“).

REUIP

Hlavními nosnými prvky vznikajícího centrálního registru elektronizace úkonů inspekce práce (dále „REUIP“) bude napojení na tzv. základní registry, usnadnění práce inspektorů v terénu vykonáním významné většiny činností na místě za pomoci mobilního přístupu a v neposlední řadě omezení oběhu papírových dokumentů v důsledku jejich elektronizace.

Na podzim 2011 bylo zahájeno výběrové řízení na dodavatele technického řešení REUIP,  ve kterém zvítězila společnost AutoCont CZ a. s. Po podpisu smlouvy v únoru 2012 byla zahájena analytická fáze projektu mapující a vyhodnocující veškeré procesy probíhající v rámci SÚIP. Výstupem této fáze je tzv. globální návrh, který bude základním stavebním pilířem tvorby REUIP.

Na tvorbě globálního návrhu s dodavatelem realizace technického řešení spolupracovaly v jednotlivých oblastech týmy klíčových uživatelů vedené garanty daných odborných oblastí spadajících do kompetencí SÚIP. Tyto oblasti zahrnují kontrolu dodržování právních předpisů v oblasti bezpečnosti práce, pracovních vztahů a podmínek a v oblasti zaměstnanosti (především kontrola nelegálního zaměstnávání).

Další fáze projektu

Realizace projektu bude pokračovat ve dvou etapách. Nejprve bude implementována základní část systému zabezpečující klíčové procesy SÚIP. V rámci detailního návrhu již probíhá druhý sled analytických workshopů s cílem zpracovat podrobnou analýzu klíčových procesů definovaných v globálním návrhu. Analýza, vývoj, implementace a následné uvedení první etapy do ostrého provozu budou ukončeny v prvním pololetí roku 2013.

Souběžně s ukončováním této etapy dojde ke zmapování návazných a podpůrných procesů včetně jejich implementace. Výsledek druhé etapy bude zapracován do řešení klíčových procesů a kompletní systém bude moci být uveden do ostrého provozu.

Po závěrečném proškolení na konci roku 2013 již bude nový informační systém REUIP k dispozici všem zaměstnancům SÚIP a bude jim pomáhat při každodenní práci.

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a Evropským fondem pro regionální rozvoj.